Hutang keliling pinggang

Di era globalisasi ini, dengan kehidupan yang semakin tertekan akibat kenaikan harga dan persaingan sengit untuk mendapatkan pekerjaan dan bisnes, ramai yang tersungkur dikaki ‘Along’. Terdapat dua jenis along di dalam pasaran. Yang pertama adalah ‘Along Berlesen’ dan yang kedua “Along Haram’. Sudah pastinya kita yang masih rasional menjauhkan diri daripada Along Haram.

Tetapi tanpa kita sedar, kita telah berurusan dengan Along Berlesen untuk memerangkapkan masa depan kita. Ramai yang terlibat dengan Along Berlesen, apabila anda mengunakan kad kredit sebagai kad hutang dan mengambil skim bayaran mudah.

Adakah kita perlu terlibat dalam skim kad hutang (kredit) dan skim bayaran mudah ? Sudah semestinya TIDAKKKKK. Yang menyebabkan kita terlibat adalah disebabkan dua faktor utama.

Yang Pertama : Kita tidak ingin belajar daripada pengalaman ataupun kesilapan orang lain

Yang Kedua : Kita tidak pandai menguruskan wang pendapatan dan perbelanjaan peribadi kita.

Secara kesimpulan, kedua-dua sebab ini berlaku kerana kita tidak ‘TAHU’

Tidak semua benda dan perkara kita dapat pelajari dengan hanya duduk diam. Apa yang kita perlu pelajari adalah ilmu kewangan yang berkaitan dengan pengurusan wang dan pinjaman.

Elakkan daripada menangung hutang keliling pinggang yang sedang, telah dan akan berlaku disekeliling kita dan termasuk kepada diri kita sendiri.

Awas ! Hutang yang tidak perlu,

Awas ! Berbelanja yang tidak perlu,

Awas ! Along ‘Berlesen’

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *