Kos sara hidup semakin tinggi

Mahu tidak mahu, anda terpaksa menangung kos barangan dan perkhidmatan yang terus naik dari hari pertama manusia di bumi mengunakan matawang untuk berdagang. Oleh itu adalah perkara yang normal. Yang tidak normal adalah apabila kita mengharapkan gaji naik setiap kali barangan naik. Seperti yang kita sudah maklum, dengan makan gaji, kenaikan hanya dibuat setahun sekali. Walaubagaimanapun ada yang tidak pernah menerima kenaikan gaji sejak 5 tahun yang lalu. Itu perkara biasa, tetapi kita tidak ingin mengambil iktibar daripada musibah yang berlaku disekeliling kita itu.

Apa tindakan kita apabila harga barangan naik ? Boikot ! Selama mana kita sanggup boikot, Mungkin separuh ataupun sehari sahaja. Hanya kita yang tidak ada duit yang nak boikot. Pekerja lain yang masih mempunyai wang yang banyak dan gaji tinggi, masih dibuai mimpi tidak akan bersetuju untuk boikot, kecuali selepas dirinya di himpit bebanan hutang ataupun bom jangka telahpun meletup.

Sekarang kita sudah mengetahui kos akan terus meningkat, akibat kekurang bahan mentah (sumber asli) dan juga persaingan. Mulakan langkah pertama dengan mengurangkan hutang, kedua mengurangkan dan menghentikan belanja yang tidak perlu, dan yang ketiga cari peluang untuk tambah pendapatan tetap.

info@shamsuddinkadir.com

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *