Dibebani dengan kad kredit

Rakyat Malaysia mula mengubah gaya hidup dengan drastik apabila mendapat sokongan 24 jam daripada bank. Ini berlaku apabila ramai individu yang bekerja ataupun berniaga memilih untuk memiliki kad kredit.

Mungkin anda juga tidak terkecuali memiliki sekurang-kurangnya 1 kad kredit itu. Kad kredit dapat memberikan sama ada kemudahan ataupun bebanan kepada anda. Ianya bergantung kepada kaedah anda mengunakannya.

Kaedah terbaik untuk melihat sama ada anda layak memiliki dan mengunakannya adalah bergantung kepada perkara seperti di bawah :

1. Anda ada wang simpanan ? Jika Ya, adakah jumlahnya melebihi daripada 6 bulan gaji anda? Jika ya, anda lulus ujian pertama.

2. Adakah jumlah perbelanjaan bulanan anda termasuk membayar ansuran dan hutang tidak lebih daripada 70% daripada duit yang masuk ke dalam akaun anda pada setiap bulan ? Jika ya, anda lulus ujian kedua.

3. Adakah anda merekod semua perbelanjaan bulanan anda di dalam komputer ataupun di atas kertas. Di mana anda mengetahui setiap jenis perbelanjaan yang dibuat. Contohnya berapa jumlah belanja dapur bulanan anda ? Jika anda tahu jumlah sebenar anda lulus ujian ketiga.

4. Adakah anda tidak suka membeli secara berhutang dan membeli secara skim ansuran mudah ? Jika jawapannya Ya, anda lulus ujian keempat

Jika anda memenuhi keempat-empat syarat di atas, anda boleh memulakan langkah bagi memiliki kad kredit. Pastikan kad kredit yang di ambil adalah yang dikeluarkan di bawah skim perbankan Islam. Ianya bagi memastikan anda tidak terlibat dengan riba dan bersekongkong dalam pelaburan yang haram dan meruntuhkan nilai murni manusia.

Empat syarat yang ditetapkan di atas adalah yang paling minimun. Jika pada bulan kedua penyata kad kredit anda menunjukkan baki hutang yang belum dijelaskan pada bulan lalu, ini bermakna anda sudah memasuki perangkap. Keluar perangkap dengan menjelaskan terus baki hutang itu dengan segera dan lihat untuk sebulan lagi. Jika anda tidak dapat membayar semua transaksi yang dibuat dengan kad kredit, sila pastikan ini adalah bulan terakhir anda mengunakan kad tersebut. Kerat 2 kad itu dan jangan mimpi untuk memiliki kad kredit.

Tukar strategi kepada kad debit yang mempunyai kemudahan mastercard ataupun visa. Ini bermakna anda dapat mengunakan kad debit anda itu di semua kedai yang anda logo visa ataupun mastercard.

Awasi pengunaan kad kredit anda.

Jika anda ada sebarang pertanyaan sila emailkan kepada info@shamsuddinkadir.com 

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *