Simpanan Persaraan Pekerja Di Paras Bahaya

Mengikut satu laporan dari sebuah akhbar tempatan pada hari ini, bahawa purata simpanan rakyat Malaysia berumur 54 tahun yang menyimpan secara aktif  dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bagi tahun 2007 adalah RM 121,163.

Ini bermaksud ada pencarum iaitu pekerja yang mempunyai simpanan kurang daripada RM100,000 apabila pencen. Bayangkan jika setiap pekerja yang mempunyai simpanan sebanyak RM120,000 hanya dapat membelanjakan sebanyak RM500 sebulan selama 20 tahun selepas bersara. Mengikut satu kajian, jangka hayat purata rakyat Malaysia adalah 75 untuk lelaki dan 78 untuk wanita.

Kos sara hidup pada hari ini bagi menikmati makan di luar untuk 3 kali sarapan adalah RM 20, ianya menjadi sekurang-kurangnya RM64 sehari pada tahun 2027. Bayangkan dengan kos makan diluar menjadi RM 64 X 30 Hari = RM 1,920 sebulan. Itu belum di kira keperluan asas yang lain. Kos sara hidup kita pada bulan pertama selepas bersara adalah menyamai 70% daripada gaji terakhir yang kita terima. Sudah pasti gaji terakhir yang kita terima adalah melebihi RM 500. Oleh itu bagaiaman kita dapat hidup dengan wang serendah RM 500 sebulan?

Mengikut satu kajian oleh sebuah akhbar tempatan pada tahun lalu, pekerja memerlukan RM 1.44 Juta untuk hidup dengan selesa sewaktu menempui alam pesaraan.

Sudahkah kita membuat persiapan ke dunia persaraan yang akan kita tempuhi nanti?

www.shamsuddinkadir.com

Membina Dimensi Sebenar!

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *