Perbezaan Pinjaman Islamik dan Konvensional

Assalamualaikum. Tuan Shamsuddin.

Saya hendak tanya apa perbezaan antara pinjaman perumahan islamik dan konvensional?

Sebabnya saya rasa lebih kurang saja. Pandangan tuan amat saya hargai.

Ahmad Tajudin (bukan nama sebenar)

—————————

Waalaikummusalam Tuan Ahmad,

Semoga Allah sentiasa mengurniakan kepada Tuan dengan kebaikan yang datang mendadak pada setiap pagi dan petang hari. Amin

Tuan, dari segi nilai jika di pandang dengan mata kasar pinjaman Islamik dan Konvensional di lihat ‘sama’. Kerana meminjam duit RM 20,000 mengunakan sistem kewangan Islam atau Konvesional (bukan Islam) memberikan kita jumlah kepingan duit yang sama.

Umpama, apabila orang memberi kita sekeping duit RM 10. Kita tidak dapat bezakan sama ada duit RM 10 yang diberi itu adalah dari sumber yang halal ataupun haram di sisi Allah.

Apabila kita mengambil pinjaman konvensional (bukan Islam) kita sebenarnya menyahut cabaran Allah supaya mencipta bumi lain, dunia lain, dan kita hidup tanpa menggunakan satu pun benda ataupun perkara yang Allah buat dan kita  berikrar bahawa kita dapat hidup tanpa Allah. Nauzubillah…

Dalam surah Al- Baqarah, Allah telah menyatakan sejak 1400 tahun yang lalu, ayat 277-278 yang lebih kurang bermaksud seperti ini ‘Wahai Orang Yang beriman, bertakwalah kamu kepada Allah dan tinggalkanlah saki baki RIBA jika kamu beriman, jika kamu engkar maka Istiharkanlah perang terhad Allah dan Rasulnya”

Apabila kita mati esok, kita secara 100% berperang dengan Allah dan Rasul di padang Mashyar nanti jika kita melibatkan bukan sahaja dengan mengambil pinjaman konvensional (bukan Islam) bahkan apabila perlaburan kita, insurans perlindungan kita dan juga simpanan kita bukan di tempat yang 100% syariah compliant.

Jadi perbezaan besar antara pinjaman Islamik dan Konvensional adalah ianya memisahkan kita sama ada menjadi ahli Syurga ataupun ahli Neraka.

Seorang ustaz ternama memberitahu kepada saya, jangan buat ‘anak’ di rumah yang jijik, kerana ianya akan melahirkan anak yang jijik. Apabila ditanya kepada beliau rumah mana yang jijik. Kata beliau, rumah yang dibiayai dengan pinjaman riba, iaitu pinjaman yang melanggar perintah Allah (pencipta dan pemilik sekelian yang ada di dunia dan jajahan akhirat).

Di dunia adalah masa yang Allah masih memberi ruang kepada manusia untuk berhijrah kepada pinjaman Islamik jika sudah tersalah ambil. Jika kita belum ambil pinjaman, ini adalah masa terbaik untuk kita kekalkan dengan kalimah yang kita berikrar bahawa kita seorang Islam.

Keuntungan yang diperolehi oleh bank konvensional (bukan Islam) akan dilaburkan dalam syarikat yang melanggar perintah Allah seperti kilang membuat minuman keras, syarikat judi dan juga sebahagiannya akan disumbangkan bagi pembesaran rumah-rumah tuhan yang bertentangan dengan Allah (berlakunya syirik di sini).

Terima kasih di atas pertanyaan Tuan Ahmad Tajudin (bukan nama sebenar itu), jawapan seperti ini telah diberikan sebelum ini dalam artikel-artikel yang terdahulu.

Sebagai rujukan kecil, Shamsuddin Kadir membeli rumah dengan pembiayaan Islamik, membeli kereta dengan pembiayaan Islamik, Takaful untuk perlindungan kereta dan sebagainya. Tiada Pinjaman Peribadi dan Tiada Skim Ansuran Mudah.

Semoga tulisan Shamsuddin Kadir di pagi yang mulia ini dapat menginsafkan lagi Shamsuddin Kadir agar meningkatkan lagi kepatuhan dan taat setia kepada Allah SWT tanpa berbelah bahagi.

Shamsuddin Kadir juga mendoakan supaya semua sepupu-sepupu (Tuan dan Puan) sentiasa diberikan nikmat Iman dan ketakwaan yang tinggi sampai bila-bila.

Mohon Ampun dan maaf di atas kelemahan, kebodohan dan keburukan yang ada pada Shamsuddin Kadir

Shamsuddin Kadir

2 comments on “Perbezaan Pinjaman Islamik dan Konvensional”

 1. Hamba Allah Reply

  Salam..
  Hakikatnya semua pinjaman bank adalah riba. Bedasarkan kepada hadis:
  “Setiap pinjaman yang memberi keuntungan kepada peminjam adalah riba.”
  Memang tidak dinafikan bahawa kita tidak boleh mengelakkan diri kita daripada
  mengambil riba. Bahkan zaman Nabi Muhammad s.a.w., orang Islam boleh meminjam
  boleh meminjam wang daripada baitul mal dan kadar bayaran adalah sama dengan
  jumlah yang diambil. Bahkan ada hadis mengatakan walaupun kita tidak mengambil riba, kita akan terkena debu-debu riba pada akhir zaman nanti. Saya pernah menghadiri kursus bina insan organisasi saya, penceramah menceritakan ada seorang peniaga boleh membeli sebuah bangunan berharga RM80 juta dengan tunai (penceramah merahsiakan syarikat tersebut). Penceramah menceritakan bahawa beliau tidak pernah mengambil pinjaman bank sepanjang beliau berniaga kerana bagi beliau semua pinjaman bank adalah riba. Wallahua’lam.

 2. Nik Reply

  Assalamualaikum,
  Saya dalam proses berhenti kerja kerana saya sudah insaf. Saya kerja construction dan saya tahu yang tokey company saya ni ade suap orang tertentu untuk dapat projek. Dia makan duit haram, dia bagi gaji duit haram, saya? Mesti la dapat gaji haram sebab saya dah tahu cerita sbenar, bukan debu lagi da. Jadi saya ingin meminta pertolongan dari sesiapa yang sanggup memberi saya hutang tanpa riba. Saya bercadang untuk membuka ladang buah-buahan, ttp tak jumpa Islamic Loan yang btul-btul takde riba. Saya tak sanggup nak asyik TERguna servis riba lagi so … Percent? Kongsi hak milik? untuk makluman yang lebih lanjut sila email kat saya jikalau sudi membantu.

  nkotine@yahoo.com (sori takde address email yang formal)

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *