Dilema Pekerja : Hutang 15 KAD KREDIT

Pada hujung minggu lepas, saya minum petang bersama seorang daripada sifu saya iaitu Encik Yim Choong Chow ‘Business Coach’, di Subang Jaya berdekatan dengan kediamannya.

Sewaktu berbincang tentang isu kewangan semasa, beliau memberitahu bahawa ada seorang wanita bekerjaya yang sudah lewat usia mengadu kepada beliau. Wanita ini memberitahu gaji yang diterimanya iaitu RM2,800 tidak mencukupi bagi menampung kos sara hidup bulanan.

Apabila ditanya apakah pekerjaan suaminya, beliau memberitahu bahawa suaminya sudah pencen wajib dengan jawatan terakhir di pejabat kerajaan adalah ketua kerani. Apabila suaminya pencen, mereka melancong ke luar negara bagi meraihkannya mengunakan duit simpanan suaminya di dalam KWSP (duit sewaktu bekerja dengan swasta) dan juga duit gratuiti yang diterima sewaktu mula melangkah ke dunia persaraan. Apabila kembali semua duit yang ada di dalam simpanan semuanya habis dibelanjakan bagi menampung kos di luar negara dan juga hadiah untuk saudara mara.

Kini, suaminya menjadi pesara sepenuh masa dan hanya mengambil elaun pencen ‘yang tidak seberapa’ itu pada setiap bulan. Semua wang pencen bulanan suaminya itu digunakan sebagai duit poket bulanan untuk suaminya menghabiskan ‘sisa-sisa’ kehidupan.

Selepas balik dari bercuti diluar negara, keluarga ini ditimpa musibah yang amat besar, iaitu bebanan hutang daripada 15 kad kredit yang berjumlah lebih dari RM30,000. Kini wanita itu tidak dapat menampung kos sara hidup mereka, apabila satu sumber pendapatan sudah tertutup (apabila suaminya pencen). Dengan wang gaji RM2,800 beliau perlu membayar ansuran kereta wiranya RM600 sebulan dan sewa rumah RM 800 sebulan. Beliau juga perlu membayar sekurang-kurangnya RM1,500 untuk bayaran minimun bagi semua kad kredit yang dimilikinya itu. Daripada tiga kos di atas sahaja beliau perlu menangung RM2,900 iaitu melebihi daripada pendapatan bulanannya. Itu belum termasuk belanja dapur, petrol, bil elektrik, telefon, dan sebagainya.

Beliau benar-benar tertekan dan meminta nasihat. Apabila sifu saya menasihatinya supaya

  • menukarkan kereta wira kepada kereta kancil ataupun motor, wanita itu mengatakan “Tidak boleh”

  • berpindah ke rumah kos rendah yang sewanya RM400 ke bawah, wanita itu menjawab “Tidak boleh”

  • suaminya mengajar tuisyen di rumah, yang sekurang-kurangnya dapat membawa masuk RM1,000 sebulan, wanita itu menjawab “Tidak boleh”

  • suaminya mencari kerja bagi mengurangkan bebanan, wanita itu menjawab “Tidak boleh”

Sifu saya memberitahunya “Jika semuanya tidak boleh, tiada apa yang saya boleh bantu, kerana anda sendiri tidak sudi untuk membantu diri anda”

Bayangkan saudara/i, dengan mempunyai masalah yang banyak itu, beliau masih ingin hidup bergaya (malu untuk berhadapan dengan realiti).

Insyaa-Allah saya akan ke udara lagi di radio 24 (93.9fm) bagi segmen bicara kad kredit pada 31 Mei 2008 (Sabtu)  5.00 – 6.00 petang. Kepada sesiapa yang ada kelapangan dan ingin mengikutinya sila tunekan saluran radio anda ke 93.9 Radio 24, Sebenar dan Semasa.

www.shamsuddinkadir.com

Membina Dimensi Sebenar!

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *