Bajet 2009 : Apa Yang Anda Harapkan

Pada 29 Ogos 2008 Perdana Menteri akan membentangkan bajet 2009. Apakah yang anda harapkan pada bajet kali ini? Adakah pemansuhan cukai, ataupun penurunan cukai dan mungkin kenaikan cukai untuk sesuatu barangan ataupun perkhidmatan ?

Sudah pasti setiap individu ada harapan masing-masing. Begitu juga dengan saya. Harapan saya bagi bajet 2009 antaranya adalah :

1. Cukai Perkhidmatan untuk makanan di restoran di luar hotel dihapuskan bagi mengelakkan individu terutama pekerja menangung kos ekstra yang dicajkan oleh peniaga.

2. Cukai perkhidmatan untuk makanan segera di kekalkan.

3. Meningkat jumlah ‘personal relief’ untuk diri sendiri dari RM 8,000 kepada RM10,000.

4. Meningkatkan jumlah ‘relief’ untuk isteri dari RM 3,000 kepada RM 5,000.

5. Penurunan cukai untuk individu.

6. Peningkatan rebet untuk membeli buku dari RM 700 kepada RM 1,200.

7. Menghapuskan cukai perkhidmatan yang perlu di bayar oleh orang awam bagi menikmati keperluan ‘asas’ seperti cukai perkhidmatan bagi ‘parking’, cukai atas pengunaan telefon, cukai atas tambang pengangkutan awam.

8. Cukai istimewa bagi pengusaha bisnes kecil – bagi orang yang baru memulakan perniagaan. Ataupun insentif cukai bagi rakyat yang baru ataupun ingin menceburi bisnes kecil yang mendaftar sebagai enterprise.

9. Menurunkan lagi cukai syarikat bagi mengalakkan lagi pertumbuhan bisnes dan menarik lebih ramai pelabur memulakan bisnes di Malaysia.

10. Meningkatkan lagi pelepasan cukai bagi royalti dari penulisan buku yang memandaikan rakyat daripada RM20,000 kepada RM 30,000 bagi mengalakkan penulis menghasilkan lebih banyak buku baik.

11. Menyediakan peruntukan kepada pengusaha industri buku memandaikan rakyat seperti peruntukan yang diberikan kepada industri perfileman (FINAS).

12. Kadar tol di bezakan di antara waktu puncak, waktu biasa, hujung minggu dan ketika musim perayaan. Di mana kadar tol mesti pada kadar yang rendah pada hujung minggu, ini kerana majoriti penguna adalah orang awam yang membawa keluarga bersiar-siar dan balik kampung.

13. Mewajibkan setiap individu beragama Islam membayar zakat secara tolakan daripada gaji, bagi memastikan pengagihan kekayaan di nikmati oleh orang-orang yang amat memerlukan seperti fakir miskin. 

dan banyak lagi. Insyaa-Allah akan disambung oleh para tetamu blog ini.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *