Tetamu SK: Pinjaman Kereta Perlu Dipendekkan?

Assalammulaikum en sham..

Saya ingin bertanya dengan En. tentang pinjaman kereta. Saya baru sahaja berkerja sebagai cikgu dan saya membeli kereta dengan pinjaman 9 tahun sebuah kereta viva.  Bila saya membaca tulisan encik saya rasa sangat menyesal dan saya ingat nak buat pinjaman peribadi untuk tempoh 5 tahun. Adakah cara itu terbaik atau saya perlu bayar je ikut 9 tahun  atau ada cara lain yang lebih baik?

Harap tuan dapat memberi pendapat. sekian terima kasih

“It’s what is in your head that determines what is in your hands”

AA (Bukan nama sebenar)

———————————

 Waalaikummusalam Cik Puan,

Semakin banyak perkara baik yang kita baca dan dengar, semakin banyak ilmu yang kita buang ‘unlearn’ dari minda kita. Perkara baik yang baru kita pelajari mengantikan ilmu lama yang sudah tidak memberi manfaat.

Cik Puan perlu mengira dahulu berapa jumlah yang Cik Puan perlu tanggung jika membuat pembayaran secara ansuran selama 5 tahun dengan mengambil pinjaman peribadi?  Lihat kepada kos keuntungan yang ditanggung oleh Puan jika memilih untuk berbuat demikian.

Pastikan bank yang membiayai pembelian kereta itu sanggup melepaskan keuntungan untuk 8 tahun yang belum dilalui jika Puan menjelaskan secara tunai hutang kereta tersebut.

Biasanya kadar keuntungan yang dikenakan bagi pinjaman peribadi adalah lebih tinggi berbanding kadar pinjaman kereta kerana pinjaman peribadi tiada cagaran. Walau bagaimanapun Cik Puan boleh menyelidiki kadar tersebut bagi mendapatkan informasi yang jelas.

Cik Puan juga boleh memilih untuk refinance ataupun membiayai semula kereta tersebut dengan mengambil tempoh yang lebih pendek iaitu 4 ataupun 5 tahun sahaja.

Jika tiada cara yang sesuai pada ketika ini, cik puan boleh menunggu dan berusaha untuk menjelaskan awal pinjaman kereta tersebut supaya tidak perlu menunggu 9 tahun.

Walau apapun langkah yang ingin diambil pastikan pembiayaan Cik Puan itu tidak melibatkan ‘RIBA’. Dapatkan pembiayaan yang berlandaskan syariah.

Allah dan Rasul melancarkan perang terhadap makhluk yang Allah jadi manusia tetapi tetap melanggar arahannya dengan melibatkan diri dengan RIBA. Ianya telah termaktub di dalam Surah Al-Baqarah, Al-Quran sejak 1400 tahun yang lalu. ‘Tidak akan selamat orang yang sanggup berperang dengan Allah untuk selama-lamanya”.

Shamsuddin Kadir

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *