Mulakan Bisnes Dengan Apa Yang Ditangan

Shamsuddin Kadir menulis di Facebook pada hari ini, seperti di bawah:

Shamsuddin Kadir Apabila memulakan bisnes sendiri, mulakan dengan apa yang di tangan, di mana jangan berhutang. Saya sendiri mengunakan modal tidak lebih dari RM 100 setiap kali menceburi bisnes, kecuali satu bisnes yang saya ceburi dengan modal RM 45,000 yang akhirnya hangus. Seorang yang belum pernah berniaga, perlu ditauliah terlebih dahulu, cara pentauliahan adalah dengan menukarkan duit RM 100 menjadi RM 200.

Untuk berhubung dengan Shamsuddin Kadir secara langsung cari nama Shamsuddin Kadir dengan gambar seperti di atas, ‘Add as Friend’.

Maklumat ini dikemaskini oleh:

Nor’Aini Mohamed Noor

 

 

3 comments on “Mulakan Bisnes Dengan Apa Yang Ditangan”

 1. hamidah Reply

  Salam pada semua,

  Apa yang dikatakan oleh Shamsuddin Kadir adalah 100% betul. Untuk memulakan bisness sepatutnya kita bermula dengan apa yang ada di tangan kita. Saya bermula dengan RM300 dan berdikit-dikit menjadi RM4k- tapi dengan usaha yang bersungguh-sungguh. Bila duit kita sendiri kita lebih berhati2 membelanjakannya. Alhamdulillah bis saya makin berkembang. Mungkin keberkatan dari Allah. Doakan saya terus berjaya.

  Saya juga pernah berpengalaman meminjam RM9k untuk memulakan bis – wah masa tu seronok, beli apa yang dirasakan boleh dibeli untuk memulakan bis tanpa memikirkan benar2 perlu atau tidak. Hasilnya…saya masih berhutang RM6500, setelah pulun membayarnya. Dan bis tersebut tak ke mana perginya. Mati di situ sahaja dengan membawa hutang pula.

  Pengalaman mendewasakan kita. 🙂

 2. Shamsuddin Kadir Reply

  Cik Puan Hamidah,

  Saya teramat menghargai kesudian Cikpuan berkongsikan pengalaman yang amat bernilai. Sekali renung, pengalaman ini bernilai RM 9500 untuk seorang yang ingin melangkah ke alam bisnes. Apabila difikirkan dua kali, pengalaman ini bernilai jutaan ringgit, kerana ianya membantu semua individu yang membaca coretan Cikpuan Hamidah ini dapat menghidari dalam melakukan kesilapan yang tidak perlu ataupun kegagalan yang tidak sepatutnya berlaku.

 3. da cute Reply

  Assalammualaikum…

  Saya sedang cuba biz kecil-kecilan.. saya mula dengan menjual kain sut/pasang.. Alhamdullillah modal kuar RM1k lebih ler tapi kain tue cepat abeh.. seronok sangat. Tapi dalam serook2 tu ader kawan2 beli hutang.. dan sampai sekarang diorg tak bayar utang :(. Sedih nyer.. itu cerita tahun lepas.. Tahun ini saya meniaga lagi.. saya jual lagi kain… tudung dan yang terkini kek lapis… Saya berdoa agar kali nie menjadi.. Modal? Tak banyak pun… RM 400 jer… hope dapat bertukar mcm Puan Hamidah ke RM 4K… 🙂

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *